Uitgelicht
Parkwoning Lichtenberg

Wonen op de Lichtenberg Solar Design voor gevels

De omgevingsvergunning voor deze duurzame parkwoning op de Lichtenberg is verleend door de gemeente Amersfoort! 

De parkwoning is gelegen op een ruim kavel op de Lichtenberg. Het reliëf in het terrein maakt het mogelijk op straatniveau een entree, berging en kantoor te maken. Deze ruimten hebben een weids uitzicht over de tuin. Hieronder, midden in de besloten tuin met veel privacy, ligt een grote woonkeuken. De gevel is met grote schuifdeuren openen. Deze twee woonlagen staan met elkaar in verbinding door een grote vide, waardoor zonlicht in de keuken kan doordringen. Echter kan het zonlicht niet doordringen in het woonkamer gedeelte. Hierdoor is het klimaat in de zomer beter te reguleren. Daarnaast zorgt de luifel voor een groot overdekt terras. Vanuit de woonkeuken is het souterrain te bereiken.

In het souterrain zijn verschillende ruimtes gesitueerd. Deze ruimten zijn multifunctioneel te gebruiken. Bijvoorbeeld als dans studio of als ontspanningsruimte. De woonkeuken heeft ten delen een glazen vloer. Hierdoor valt er zonlicht in het souterrain. 

Op de eerste verdieping zijn 3 slaapkamers, een kleedkamer en twee badkamers. Vanuit de eerste verdieping is de dakopbouw bereikbaar. Deze opbouw heeft een terraskamer en een dakterras met avondzon.

De fietsenstalling, berging, opstelplaats voor afvalbakken en de tuinberging zijn inpandig opgenomen, waardoor de tuin vrij blijft van obstakels.

Deze duurzame woning is energie- en onderhoudsarm en biedt een combinatie van unieke kwaliteiten. Alle verdiepingen zijn georganiseerd rondom een installatiekern. Er is een ruime entree met garderobe. Een licht en open trappenhuis zorgt voor een gezellige ruimtelijkheid. Daarnaast zal de gevelafwerking bestaan uit energie opwekkende panelen van Solarix. De draagstructuur van de woning wordt uitgevoerd in Cross Laminated Timber. En de kozijnen zullen worden gemaakt van aluminium. 

Deze woning kan in de toekomst toegankelijk worden gemaakt door middel van een platform lift. Hierdoor is het souterrain, de tuinverdieping en de begane grond toegankelijk met een rolstoel.