PROJECTSPECIFICATIES

 • Omschrijving
 • SoB Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel
 • Locatie
 • Soest
 • Programma
 • Zorg
 • Status
 • Gerealiseerd
 • Oppervlak
 • 2418 m2
 • Opdrachtgever
 • Amerpoort

KDC De Blauwe Vogel is een medisch kinderdagcentrum voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Omdat de bestaande huisvesting niet meer voldeed aan de huidige en toekomstige eisen en wensen werd het afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Boven de hoofdentree is een luifel met een grote vrije overspanning opgenomen, zodat de kinderen, die met busjes gebracht en gehaald worden, onafhankelijk van de weersomstandigheden kunnen worden ontvangen. Een groot daklicht in combinatie met twaalf verstrooide daglichtkoepeltjes maakt dat de ruimte onder de luifel altijd wordt aangelicht. Van onder de luifel zie je door de glazen puien van de entreehal een binnentuin in het hart van het gebouw liggen. Het gebouw wordt geheel omgeven door hoge bomen zodat er vrij veel schaduw over de periferie van het gebouw valt. De binnentuin in het centrum is altijd een lichte zonnige plek.

Alle benodigde ruimten voor het kinderdagcentrum zijn rondom deze binnentuin opgenomen, aan een rondlopende brede gangruimte. Aan de zuidoost- en zuidwestzijde de acht groepsruimten met badkamers, bergingen en slaapkamers zodat deze zoveel mogelijk van de zon profiteren. Aan de noordoostzijde een serviceblok in twee bouwlagen met keuken, werkplaats, therapieruimten, therapiebad, kantoor- en vergaderruimten en aan de noordwestzijde de entree met multifunctionele hal.

Het kinderdagcentrum heeft een paviljoenachtige opbouw. Vrijwel alle cliënten zijn rolstoelgebonden, wat ertoe heeft geleid dat alle voor de kinderen bedoelde ruimten op de begane grond zijn gesitueerd. Alle verblijfsruimten voor de kinderen zijn voorzien van een in het plafond geïntegreerd tilliftsysteem, waardoor transfers van rolstoel naar bed, douchebrancard, box of therapiebad voor kind en begeleiders comfortabel kunnen worden uitgevoerd. Het therapiebad heeft een directe verbinding met de binnentuin. Ook het plafondtilliftsysteem loopt ononderbroken door vanuit de zwembad-/snoezelruimte, langs een pergola constructie, de binnentuin in. Door de beschutte condities van deze omsloten tuin kunnen de kinderen, die vaak erg gevoelig zijn voor kou en tocht, toch snel naar buiten.

In de buitengevel van het gebouw worden grote glasvlakken afgewisseld met vlakken van verglaasde gestapelde grote strengpersstenen in een patroon met de kleuren wit, grijsblauw en antraciet. De verdieping en de luifel zijn bekleed met blauwe aluminium geëxtrudeerde gevelpanelen met verticale flenzen, waardoor het vlak een ‘fluwelen’ uitstraling krijgt.

Het nieuwe gebouw voor KDC De Blauwe Vogel is natuurlijk niet alleen een gebouw voor de kinderen. Ook begeleiders, therapeuten, management en facilitair personeel moeten op prettige en verantwoorde wijze hun werk kunnen doen. De lichte en overzichtelijke opzet, de open kantoren met weids uitzicht over de bosrijke omgeving, het tilliftsysteem, de lunchkamer met uitzicht en de verblijfsmogelijkheden op het dakterras en in de tuinen moeten hiertoe bijdragen.

Voor Amerpoort hebben we ook een woonvoorziening en een dagbesteding ontworpen.

Klik hier voor de Woonvoorziening Vosseveld

Klik hier voor de Dagbesteding Vosseveld

Klink hier voor meer informatie over de opdrachtgever Amerpoort